mandag 22. februar 2021

Tutorial - flikking vs blending

 Hei alle sammen! I dag har jeg en tutorial som jeg håper kan være nyttig for mange av dere. Vi får ofte spørsmål om hvordan man blender farger godt i hverandre og hvilke fargekombinasjoner som er kjekke å ha. Det siste skal jeg ikke ta opp nå, i dag tenkte jeg å visere dere forskjellen mellom FLIKKING og BLENDING. 

Når man flikker lager man raske streker i en ganske rett linje (oppover, bortover eller nedover etter hva man selv synes er best). Tenk på gresstrå. De har litt ulik lengde og litt ulike nyanser som ikke er godt blandet i hverandre. Når man blender, derimot, vil man at nyansene skal smelte inn i hverandre og man farger da med små sirkelbevegelser. Dette krever en del øvelse så ikke fortvil om du ikke får det til på første forsøk. Det er mange som har fargelagt lenge som synes dette er vanskelig. 

Hvilken metode man skal bruke på motiv, avhenger av motivet. Noen ganger passer det best med flikking, andre ganger passer det best med blending. Jeg skal vise dere noen eksempler så dere kan sammenlign. Motivene er fargelagt med akkurat samme farger, bare med ulik teknikk. Det blir ganske stor forskjell likevel. 

For sikkerhets skyld: jeg har farget alle motiv med Copic Sketch på Perfect Colouring Paper. Grunnen til at det ser litt kornete ut noen steder er nok på grunn av lyset, at bildene er tatt med mobil og at de er zoomet inn og beskjært i etterkant.

Her er flikking illustrert. Siden disse bildene er zoomet inn, virker de ganske kornete. De er ikke det i virkeligheten :-) 

Jeg har startet med mørkeste farge (G28) og tegnet raske, korte strøk oppover. Neste nyanse er G24 som er lagt på over, ikke helt nedenfra, men bittelitt over nederste kanten og så har jeg forlenget disse strøkene oppover. Tredje nyanse er G21 som jeg har lagt på fra ca midten av den mørkeste fargen og opp over G24. Med den lyseste (G20) har jeg lagt over hele, bortsett fra helt nederst på det mørke. Her ser man strøkene i alle nyansene. 

Skulle dette vært gress, ville jeg nok har farget de ulike nyansene litt mer hulter til bulter. Jeg har laget en egen tutorial på hvordan man kan farge gress, hekk og himmel her.


Her er blendingen vist. Har brukt de samme fargene som over. Her har jeg farget med små sirkelbevegelser for å få overgangene i de ulike nyansene mykere. Går man over motivet en gang til vil overgangene viskes ut enda mer enn her.

Her er en kjapp liten video hvor jeg viser blendingteknikken med sirkelbevegelser:


Så over til noen konkrete eksempler:

  
Her har jeg brukt flikke-teknikken på motivet til høyre og blending på motivet til venstre. På motivet til høyre ser dere at fargene ikke er godt blandet og motivet ser litt "lurvete" ut. På motivet til venstre er nyansene smeltet inn i hverandre slik at du nesten ikke ser overgangene.

Motivet er forøvrig fra Make it Crafty (nedlagt nettbutikk) og jeg har brukt disse fargene:
Hud: E13, 11, 01, 00, 0000
Hår: E49, 47, 44, 42
Svart: 100, C9, 7, 5
Bukse og slips: W8, 5, 3, 1
Skjorte: W3, 1, 0, 00


   
Et sett med blomster blir helt ulike med de to ulike teknikkene. Hva som er finest vil jo være individuelt. Noen synes det er finest med mye flikkestreker, mens andre liker best at fargene er helt jevne. Det vil også komme litt an på selve blomsten hva som passer best. Noen blomster har jo mye "tråder" i kronbladene, mens andre er helt slette. Det interessante er jo at det ser ut som to helt ulike typer blomster når man bruker de ulike teknikkene, selv om fargene er prikk like.

Blomster fra Pretty Pink Posh farget med disse fargene:
Rosa: RV14, 13, 11, 10
Gult: E08, YR14, Y15

  
Fugler kan også bli ganske så ulike med ulike teknikker. Her er det heller ingen fasit på hva som er best. Noen fugler har mer lurvete fjær enn andre. Dette er kolibrier og de er gjerne litt fargesterke. De kommer likevel i mange ulike varianter så det ene utelukker ikke det andre.

Stemplene er fra Pretty Pink Posh og er farget med disse fargene:
Lilla: V17, 15, 12, 000
Turkis: BG49, 45, 32, 11
Grønt: YG09, 05, 01, 0000

Til slutt et motiv med bamse. Her er flikkingen til høyre og blending til venstre. Skal man fargelegge pels er jo flikking (eller prikking) en foretrukket metode ettersom det gir inntrykk av lenger pels. Men det er heller ikke her noe i veien for å blende fargene, det kommer an på hvilket uttrykk man vil ha selv.

Stempelet er fra Papirdesign og farget med følgende farger:
Pels: E18, 17, 13, 11, 00
Øyne, nese og skygge: W8, 5
Klut: E55, 53, 51, 50


Som sagt er det ikke noe fasit på hvilken metode som egner seg best til de ulike motivene. Men som en hovedregel vil jeg jo påstå at blending passer best til klær og flikking passer best til gress og pels. Ellers er det bare å prøve seg fram - og øve, øve, øve! :-)

Takk for at du ville lese min tutorial, håper det kan hjelpe deg videre i fargeleggingen!





Ingen kommentarer: