søndag 22. november 2020

Fotografering av kort



Fotografere er å tegne med lys!

Jeg ble bedt om å gi noen tips til fotografering av papirprosjekter i denne månedens demo og det skal jeg prøve på. Det er mange måter å gjøre dette på og det viktigste er at prosjektet ditt blir presentert på en måte som gir et godt og realistisk uttrykk. Når det gjelder utstyr så er det noen som bruker et fotoapparat med mange innstillinger og noen bruker bare mobilen til å fotografere med. Jeg bruker begge deler og det går fint bare man vet hva som skal til for å gjøre det beste ut av det. Det er en del som har en lysboks som de bruker til å fotografere kortene i og da blir de som regel veldig lyse og klare. Jeg har ikke det og liker godt å bruke naturlig lys. Ulempen med det er jo selvfølgelig at om vinteren er det ikke så mange timene om dagen det er nok lys. Jeg samler gjerne opp noen prosjekter og fotograferer de samtidig når jeg er hjemme en formiddag og det er godt med lys. Hvis man bruker et godt kamera kan man selvfølgelig bruke et stativ og lang eksponeringstid hvis man ønsker det. I de tilfellene hvor det blir brukt kunstig lys/lampelys så er det viktig at man passer på at skyggene ikke blir for markerte og at man får lys fra fra flere vinkler. Hvis det blir litt gult lys kan man justere dette i redigeringen etterpå eller ved opptak hvis det er muligheter for det i kameraet ditt. Det kan være lurt å unngå blits da dette ofte gir harde skygger og mange reflekser i motivet.

På bildet over har jeg begynt å rigge meg til på et sted hvor jeg får lys fra flere vinkler og godt med naturlig lys. Dette skal bli et "flat lay" motiv hvor jeg skal fotografere motivet rett ovenfra. Jeg har lagt motivet på en liten bok for å løfte det litt fra bakgrunnen som er et ganske nøytralt mønsterark som ligger på en papplate for at det skal holde seg flatt. Her har jeg lagt det på en stol for det passet best, men noen ganger er det like greit å legge det på gulvet.



Jeg liker godt å ta noen detaljbilder av prosjektet. Hvis du bruker et kamera kan det være greit å ha lav dybdeskarphet så det først og fremst er det du fokuserer på som blir skarpt og er i fokus. Det kan som regel også være lurt å beskjære bildene litt så de ikke tar med seg så mye som ikke er av interesse.




 Her er resultatet. Jeg har her brukt kameraet mitt og lyset blir ganske mykt og fint. Det at jeg løftet motivet litt opp fra bakgrunnen gjorde at jeg kunne dandere glitteret både rundt og litt under motivet. Det skaper litt liv i bildet og setter det i en sammenheng.

Motivet på kortet er fra Penny Black og jeg har fargelagt med Copic og understreket noen av detaljene med fargeblyanter. Jeg har stemplet motivet med fargen Memento Toffee Crunch.


Her er det samme motivet fotografert med mobilen min. Lyset er mer blålig og kontrasten er større. Oppløsningen er som regel litt dårligere på et mobilkamera, særlig hvis det er lite lys. Bildet kan bli litt kornete. Dette bildet kan man justere og det viser jeg et eksempel på litt lenger ned i innlegget. Det er jo stadig mer avanserte kamerafunksjoner på mobilene også så det er lurt å sette seg inn i hvilke muligheter man har, både under og etter opptak.


Her har jeg flyttet motivet mitt opp på stuebordet og laget en liten "oppsats".  Her har jeg sørget for at bakgrunnen er langt unna så den blir uskarp når jeg bruker lav dybdeskarphet, dvs stor blenderåpning. Jo lavere tall på blenderåpningen jo mindre blir dybdeskarpheten. Her har jeg en blenderåpning på 5,6. Dette kan være litt forvirrende så det kan være lurt å prøve seg fram litt og lese litt om det på nettet. Det kan også være smart å bruke telefunksjonen og zoome inn litt. Det gjør at linjene blir rettere og bakgrunnen blir litt mer dus.



Her er et annet prosjekt hvor jeg er opptatt av at det skal et bli lyst og lett utrykk. Jeg har funnet fram litt pynt som er relevant for prosjektet. Noen Copic tusjer, glitteret jeg brukte i kortet og noen julekuler passer fint.


Her har jeg også tatt noen bilder av detaljer på kortet.






Her ser du at jeg har skjemmende reflekser i kortet som gjør at motivet blir utydelig.  Som regel er det bare å skifte litt vinkel så blir refleksen borte. Dette er først å fremst et problem når man har blanke flater på motivet.



Her er resultatet. Bildet er tatt med rett vinkel ovenfra. Jeg har beskåret det etterpå og lysnet det litt. Motivet er fra Stamping Bella.



Her er noen elementer som jeg av og til bruker som pynt i bildene mine. Bruk det du har! Noen fargerike knapper, paljetter, julepynt, blomster fra hagen, gamle eller nye bøker. Noen ganger tar jeg bare bilde av kortet uten noe annet og andre ganger er det gøy å understreke stilen på kortet med noe som passer.



Her har jeg tatt bilde av det første kortet igjen og denne gangen med mobil. Jeg har zoomet inn litt. Bildet over er ikke redigert og jeg synes det er for hardt og litt mørkt. 


Her har jeg brukt det vanlige redigeringsverktøyet i mobilen og resultatet ble ganske mye bedre. Jeg har lysnet det litt og tatt ned kontrasten en del. Bildet er også beskåret. Det finnes også en del redigeringsapper som gir deg større muligheter når det gjelder redigering. Hvis du først og fremst publiserer bildene dine på Instagram har ikke oppløsning så mye å si for der er bildene ganske små. Jo større format du skal ha på bildet, jo viktigere er det at oppløsningen er  god. Det er også ganske gode redigeringsverktøy i Instagram appen.



Her er et bilde som jeg har publisert tidligere og som er typisk meg. Her er det ganske kraftige farger og jeg har brukt et mønsterpapir som passer som bakgrunn. Den gule bilen understreker utrykket og skaper dybde i bildet. 

Så det viktigste er at du finner din måte å gjøre dette på. Noen liker helt lyse bilder uten kontraster og andre liker et mørkere og tøffere uttrykk. Begge deler er fint og fungerer godt. Jeg håper at du har fått noen tips som du kan bruke og at du kanskje prøver deg fram og lærer noe nytt underveis. Lykke til!

Hilsen Synnøve




Ingen kommentarer: