tirsdag 30. september 2014

Copic Basis

Hei Copic-venner!

Jeg får ofte ulike spørsmål om Copic - spørsmål som er basiskunnskap for de som har holdt på en stund, men som er viktig å få med seg for en som akkurat har kjøpt sine første Copics. Så med tanke på alle dere som er i startgropen har jeg forsøkt å samle de viktigste opplysningene her: 

Det finnes fire forskjellige typer Copic Markers: Sketch(oval form), Ciao (rund), Original Duo Marker (firkantet) og tilslutt den minst kjente: Wide (flat og bred).

Copic Sketch finnes i 358 forskjellige farger, Ciao i 180 farger, Duo Marker i 214 farger og Wide i 36 farger. 
Various ink – refill – finnes i alle 358 fargene.
 
I vår hobby brukes det mest Sketch og Ciao. Forskjellen på disse to er primært fasongen, og at Sketch inneholder ca 40% mere blekk enn Ciao. Begge har Super Brush Tipp, noe som er perfekt til fargeleggings-teknikkene vi bruker i papirhobby! 
Sketch er anbefalt til Airbrush, men du kan også bruke Ciao- «me berre juksar litt» som en kjent tv-kokk sa engang.. Ciao vil ikke sitte fast i Airbrush-holderen, men den kan festes ved hjelp av en liten bit Tack-it heftemasse. 
En stor fordel med Copic er at de kan refylles, og at tuppen kan skiftes når den blir slitt. EN flaske Various ink (refill) holder til dette: 
Copic Sketch Marker – 13 ganger 
Copic Ciao Marker – 17 ganger 
Copic Original Duo Marker – 9 ganger 
Copic Wide Marker – 7 ganger 


For å refylle bruker du Copic pinsetten til å ta ut kiesel-tuppen (den brede) – drypp deretter Various Ink inn i tusjen, sett på plass kieseltuppen, og du er ferdig! 
Det varierer hvor mye du trenger å refylle etter hvor tørr tusjen er. En helt tørr tusj kan godt få 25-30 dråper, mens en tusj som bare kjennes litt tørr ut fylles med 10-15 dråper. 
Prøv deg fram – det er bedre å fylle for lite og å gjøre det en gang til, enn å overfylle! 

Rengjøring av tusjene er også viktig!! 
Til dette bruker jeg Copic Cleaner – en flaske med 250 ml holder lenge! Pass på å holde innsiden av tusj-korken ren. Om det er masse tørket tusj inni her, vil ikke korken være tett, og da får penselspissen luft – noe som kan medføre at spissen tørker. Jeg renser inni korken med en Q-tip dyppet i Copic Cleaner. Så tørker jeg inni korken med enten en tørr Q-tip eller en bit av en gammel utvasket t-skjorte… 
Jeg tørker også over PLASTEN nederst på tusjen – men ikke over brush spissen!! 
Den rengjør jeg med Copic Cleaner, noen dråper i en Zip Lock pose, la den ligge litt, bytt eventuelt Cleaner om det er behov. Jeg tørker aldri over Brush-spissen med noe som kan loe… 
HER finner du en trinn for trinn forklaring med bilder. 

Så kommer vi til valg av papir til å fargelegge stempeltrykkene våre på. 
Det beste papiret som er å få kjøpt i Europa er Perfect Coloring Paper, dette finnes i A4 og A3, i pakker på 10 eller 50 ark. 
Vil du lese papirtesten vi har gjort på bloggen så finner du den ved å trykke HER 


Hvordan velge farger, er også et tilbakevendende spørsmål. En fin måte å starte på er å gjøre seg kjent med Copic Fargehjul!

Du finner det for nedlasting HER. Der er det også et blankt fargekart der du kan farge inn de fargene du har.


 På fargehjulet finner du alle 358 farger som finnes i Copic. 
De er gruppert i fargefamilier: BV (blue/violet) V (violet) RV (red/violet) R (red) YR(yellow/red) Y (yellow) YG (yellow/green) G (green) BG (blue/green) B (blue) E (earth tones) C (cool grey) T (toner grey) N (neutral) W(warm grey) F( fluorecent)
Når du ser på tusjen din vil du se et tall, f eks Y06. På fargehjulet ser du at Y står for Yellow, altså den gule fargefamilien. Det første tallet forteller hvor METTET fargen er. Det andre tallet forteller hvor lys eller mørk fargetonen er.
La oss se litt på dette: 
Som eksempel velger jeg Y 02 og Y04. Disse to, med samme bokstav, samme tall først og det siste tallet 2-4 nummer fra hverandre kalles naturlig blendbare. 
Om du så tar en titt tilbake på fargehjulet, vil du se at disse fargene ligger på samme linje som går rundt fargehjulet.
Etter hvert som man blir mere trygg på fargelegging med Copic, bruker man gjerne flere farger. Den fargen som vil være naturlig å velge i dette eksempelet er Y06. Igjen fordi det ligger 2-4 nummer fra den forrige. Du ser at jo høyere det siste nummeret er, jo mørkere er fargen. 
Og – jo lengre inn på fargehjulet du kommer, jo mere gråtone blir det i fargene. Når du vet hvilke farger som blander godt sammen handler det om å finne farger du liker, og å prøve seg frem. Du kan finne inspirasjon til fargekombinasjoner i fargeboken vår HER og flere tips til fargekombinasjoner og startsett HER

Designerene våre skriver alltid fargekombinasjonene de bruker i blogginnlegget, så følg med på bloggen for å hente inspirasjon og gode tips! 

Da håper jeg dette var til litt nytte – og spør gjerne oss på CMNs designteam om det er noe som er uklart. Du kan spørre pr mail (mailadresse på bloggen) på facebooksiden eller i facebookgruppen vår. LYKKE TIL!! 

Copic hilsen fra Siv

1 kommentar:

Kirsten sa...

Tusen takk for at du deler dette Siv :-)
Mye bra informasjon!

Klem Kirsten :-)