lørdag 15. juli 2023

Tutorial folder og folder: DT Hege

 Neida, det har ikke rabla for meg.. Ei heller har jeg fått hjerneslag... Men på norsk har vi altså bare ett ord for folder. Men på engelsk derimot skiller man mellom "folds" og "pleats". Og er det forskjell på hvordan vi fargelegger de ulike?? TJA! Heldigvis kanskje, ellers hadde denne tutorialen blitt veldig kort... 

Litt teori først! Folder (folds) skjer når et stykke tøy/ stoff strekker seg fra et punkt og faller ned mot jorden. Et slikt punkt kalles gjerne et tensjonspunkt. Foldene vil som regel ikke ha noen annenhver over/ under fold, da det er det store tøystykket som avgjør hvordan det faller naturlig ut fra det som skjer under klærne.  Det betyr at du må SE på hva som skjer under klærne/ tøyet. Tensjonspunkter er gjerne skuldre, brystparti, hofter, knær (hvis figuren din sitter). Du får også tensjonspunkter når du bøyer armen f.eks og du ser skjorteermet får folder på seg fordi stoffet strekkes. 

Her er noen bilder fra nettet som viser folder som faller naturlig pga tyngdekraften og fra et tensjonspunkt.http://

Her har jeg fargelagt en slik type kjole som har "folds".  Motivet er fra "The Paper Shelter". Dette er et relativt detaljert motiv, og det er grunnen til at jeg valgte det. 


Denne kjolen har to tensjonspunkt som bestemmer hvordan foldene dannes. Den første er der stoffet samles under rosen på skulderen hennes, og det andre er kneet som bøyes opp. Ved rosen vil stoffet trekkes/ dras sammen, og på kneet vil det strekkes. Jeg lager meg et "kart" over hvor jeg vil legge skyggene mine, og da bruker jeg den lyseste tusjen i fargekomboen min- her BG000.
I dette motivet er det mange horisontale linjer som danner folder. Husk at lyset kommer ovenfra, slik at det lyseste punktet på folden vil være øverst. 


Når jeg er fornøyd med hvor jeg har lagt skyggene mine, legger jeg den mørkeste fargen oppå den lyse jeg allerede har fargelagt med- BG 09.  Unntatt på kneet, for der vil jeg ikke bruke de mørkeste fargene. 


Da er det bare å fortsette å blende videre. Neste farge er BG05. 


Deretter er den min nest lyseste farge BG01. Den bruker jeg også på folden på kneet. 


Helt til slutt strekker jeg den lyseste fargen min BG000 nesten ut til linjen på folden overfor. Ved å la det være igjen en tanke hvitt mellom foldene, får du mye større kontrast i fargene og foldene dine vil bli enda mer markante. Når du farger fra mørkt til lyst, er det mer alkohol i de lyse fargene enn i de mørke. Dette fører til at de mørke fargene blekner ettersom du blender med lyst over. Derfor har jeg alltid minimum to lag med farge når jeg fargelegger. Ved å legge på to lag vil du også få til en jevnere blending. 
For å gi enda mer dybde i foldene mine på akkurat denne fargekomboen her, bruker jeg bittelitt svart i de dype foldene. Deretter er det bare å fargelegge på nytt med BG09, BG05, BG01 og BG000 til slutt. Bare tusj over på et ark (NB! Bruk Copicark!)så du blir kvitt det svarte som evt kommer seg over på tuppene dine.Her er hun ferdig fargelagt. Alle de andre fargene mine finner du i posten tidligere i uka. 
***De andre foldene er de som på engelsk kalles "pleats". Det er mange forskjellige typer "pleats", og felles for disse er at foldene er enten presset eller sydd inn i stoffet. Her har jeg igjen gjort et nettsøk på div kjoler, og her er et utvalg med kjoler som har denne type folder:
Det er ganske tydelig at disse foldene er enten sydd inn eller presset inn i stoffet. De får gjerne en annenhver fold som står ut/ går inn. For å vise at folder ligger over eller oppå hverandre, må du være nøye med å legge inn nok skygge på de foldene som ligger bak eller under en annen. 

Til denne typen folder har jeg valgt dette motivet fra Mo Manning:

Først og fremst tar jeg kun de foldene som ligger bak eller under noen andre, fordi de vil være absolutt mørkest. Du må gjerne lage deg et "kart" først med en lys tusj, men her begynte jeg rett på den mørkeste fargen som er C9.


Deretter blender jeg ut med C7. Ta gjerne en og en fold om du er mer komfortabel med det. Husk også at lyset kommer ikke bare fra en side, men en stor lyskilde som f.eks sola vil gjøre at skyggene på foldene endrer seg fra midt på kjolen. Det er ikke så lett å se på akkurat dette motivet, men et tips å ta med seg på vegen. 


Blender ut med C5, C3 og C1. Jeg liker å la det være igjen en liten stripe hvitt her også, fordi det gir et litt skinnende sateng lignende stoff.De øverste foldene fargelegger jeg med de lyseste i komboen min. Starter med litt C5 og prøver å la det være igjen en bitteliten stripe hvitt på begge sider.

Til slutt er det C3 og C1. Da er alt det svarte ferdig. 


Da jeg satt med dette motivet, tenkte jeg at det hadde vært kult om innsiden av stoffet var en annen farge enn svart. Valget falt på knall rosa, og jeg ble faktisk ganske fornøyd med det. Jeg legger skygger med RV69, blender ut med RV09, deretter RV06, RV04 og RV02. Et lite tips til: Hvis du har tenkt å lage en glitrende overside av stoff på en kjole eller skjørt, så husk at det ALDRI vil være glitter og stas på undersiden! Det ville vært ekstremt ubehagelig å sitte på... Så slå deg gjerne løs med gelpenn og lag gull og glitter, men altså- dropp det på undersiden!


Her har undersiden av stoffet også fått to strøk. Underveis tenkte jeg at det hadde vært kult å lage toppen på kjolen litt gjennomsiktig med et slags blondestoff. Da fargelegger jeg huden under først, men bare de lyseste fargene (E21, E00, E000). 


Her er hun helt ferdig med sine folder eller "pleats" på kjolen, og en gjennomsiktig topp med blonder. 


Da håper jeg du får lyst til å fargelegge folder i ferien! 

Sommerhilsen fra 

- Hege -


Ingen kommentarer: